6.4 C
Brno
Sobota, 24 srpna, 2024

Zajímavosti o koření, které jste nevěděli

Přemýšlíte někdy nad tím, jak se zdánlivě obyčejné a běžně dostupné věci dostanou na váš stůl? I když je koření v dnešní době součástí většiny kuchyní, v minulosti to s jeho dostupností tak lehké nebylo. Pobavte se u dalších zajímavostí o koření.

Věděli jste, že například v minulosti bylo koření tak vzácné, že se jim dalo platit? Používalo se často k směnnému obchodu a daly se za něj koupit opravdu hodnotné věci. V minulosti tak patřila například skořice k vysoce ceněným druhům kořením, přitom v dnešní době ji jen málokdo vnímá jako něco zvláštního a ojedinělého.

U historie ještě trochu zůstaneme, když se podíváme na využití koření. Samozřejmě bylo používáno k ochucení pokrmů, ať už se jednalo o slané nebo sladké varianty jídel. O něco víc se však koření používalo v lékařství. Pomocí koření se v minulých dobách bojovalo proti mnoha zdravotním problémům, protože léky, které známe dnes, ještě neexistovaly. Koření tak bylo mnohdy jedinou cestou za zdraví a ulevilo od bolesti.

V minulosti byla například sůl často používána ke konzervaci. Už v dávných dobách bylo možné setkat se s ochucenou solí, která měla za úkol nejen například maso konzervovat, ale také mu dodat chuť a vůni. Překvapí vás, že se k soli přidával například i kmín nebo hořčice? Obě tyto suroviny působily proti rozvoji bakterií v potravinách.

Jaké další koření vás napadne? Kromě medicíny a vliv na mnoho kuchyní světa, ovlivnilo také trh s parfémy a vůněmi. Až do současnosti se tak můžete setkat s použitím skořice, vanilky nebo třeba kardamonu v oblíbených parfémech. Ničím výjimečným není ani použití muškátového oříšku v parfémovém průmyslu.

Při objevování koření a nových rostlin i bylin bylo často objeveno také nové místo a nové obchodní cesty. Věděli jste, že když například Evropané hledali cestu do Indie, objevili Ameriku? Koření tak z jisté části vděčíme za rychlejší zkoumání světa a objevitelské cesty. Zajímavostí je také to, že docházelo k výměnám rostlin a jednotlivého koření, takže byly ovlivněny kuchyně v mnoha zemích.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality