Ořechové máslo je pochoutka, jejíž příprava má mnoho podob. A dá se udělat i v obyčejném mixéru, který má výkon alespoň 800 W, ideálně nad 1 200 W.
magazín Vařečka 24.11.2019 17:20 ořechové masloFoto: Shutterstock
Ořechové máslo.
Při slabších mixérech trvá příprava 5-25 minut a dostaneme jen hrubší pomazánku, ne hladké máslo. Na to, abychom mohli máslo umixovat, potřebujeme minimálně 250-300 g suroviny. Máslo můžeme vyrábět buď z předem namočených a poté pořádně vysušených ořechů či semínek nebo z ořechů i semínek bez namáčení. Nebo můžeme ořechy opražit zda opéct v troubě, díky čemuž získají intenzivnější oříškovou chuť. Postup je dosti zdlouhavý, ale v zásadě: Suroviny pro výrobu másla nasypeme do mixéru, zapneme jej na nejnižší obrátky a necháme rozmixovat. Nejdříve se ořechy nasekají na hrubé kousky, pak na jemnější. Postupně se z oříšků uvolňuje tuk a začínají se vytvářet vlhčí hrudky. Tehdy třeba přidat 1 lžíci oleje, špetku soli a další ochucovadla. Nakonec bychom měli dostat hladkou oříškovou pastu.
Zázrak jménem ořech
Ořechy se využívají téměř všude – od pečiva až po lodičky štěstí se svíčkou. Mlynáři jejich házeli do mlýnských náhonů, aby měly dostatek vody. Jejich konzumace ovlivňuje kladně naši psychiku a celkový stav organismu, ale pozor, u někoho mohou vyvolat alergickou reakci. A pozor na plíseň při skladování.
ČTĚTE VÍCE O nápad a řadách
Tipy, triky, nápady: Kde se nejlépe daří dýni
Tipy, triky, nápady: Kde se nejlépe daří dýni
Hvězdy a hvězdičky jako krásné vánoční dekorace! Inspirujte se
Hvězdy a hvězdičky jako krásné vánoční dekorace! Inspirujte se
Relaxujte při výrobě krásné vánoční ozdoby! Přinášíme postup
Relaxujte při výrobě krásné vánoční ozdoby! Přinášíme postup
Jak vám potraviny vydrží déle? Poznejte pár triků, které pomohou
Jak vám potraviny vydrží déle? Poznejte pár triků, které pomohou
Mandle z mikrovlnné trouby
Namísto pražení na tuku se dají mandle připravit i v mikrovlnné troubě. Třeba je nejprve spařit, oloupat a na talířku promíchat podle chuti se solí. Pak je třeba dát asi na 6 minut do mikrovlnné trouby, přitom hlídat, aby se nepřipálily. Podáváme je jako klasickou chuťovku.
Kešu třeba jíst s mírou
Unikátní pochutinou jsou kešu ořechy, které největší labužníci doporučují konzumovat nesolené a nepražené. Dají se chroupat samostatně nebo použít do müsli tyčinek. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, ale je třeba jíst je s mírou, protože jsou „tučné“.
https://4men.cz/merici-pristroje-jsou-nepostradatelne-nastroje-moderni-techniky/
https://promuze.info/nejpopularnejsi-cvik-diky-kteremu-si-prodlouzite-mladistvy-vzhled-oklamete-nim-vek-a-budete-pusobit-mladsi/
https://portalpromuze.cz/svareci-invertor-zarizeni-pro-univerzalni-pouziti-v-dilne-i-na-stavbe/